Pitabrød er en af de mest alsidige og populære brødtyper, både til hverdag og fest. Det lille, runde brød med den hule midte fungerer som en spiselig lomme, man kan fylde med næsten hvad som helst – og netop dét gør det til en genial løsning, når man gerne vil lave noget nemt, lækkert og lidt anderledes. Om det er til frokost, picnic, madpakke, grill eller aftensmad, så er pitabrød en sikker vinder.

Traditionelt stammer pitabrød fra Mellemøsten og Middelhavsområdet, hvor det har været en del af madkulturen i århundreder. Den luftige lomme opstår, når brødet bages ved høj varme – vandet i dejen fordamper hurtigt og puffer brødet op, så der dannes en hul midte, perfekt til fyld.

Og så til det sjove: fyldet! Det, du putter i pitabrødet, er det, der forvandler det fra “et stykke brød” til “et festmåltid i hånden”. Her er det kun fantasien (og appetitten) der sætter grænser.

En klassiker, som de fleste kender, er pitabrød med salat, kylling og dressing. Frisk iceberg, cherrytomater, agurk og majs – toppet med stegt kylling og en god creme fraiche-baseret dressing eller tzatziki – det går man aldrig galt i byen med. Det er hurtigt at forberede, og alle i familien kan selv vælge, hvad de vil have i.

Hvis man vil skrue op for smagen, kan man gå i retning af græsk gyros-stil. Her fylder man pitabrødene med krydret svinekød (eller kylling), rødløg, tomater, agurk, pommes frites og selvfølgelig en god klat hjemmelavet tzatziki. Det er en ægte street food-oplevelse – lige i hånden.

Er man mere til det vegetariske, så er falafel i pita et fantastisk valg. Sprøde, krydrede falafelkugler lavet af kikærter, serveret med syltede rødløg, frisk salat, tomat og hummus – måske endda lidt chilidressing eller tahin – det er både sundt og smagfuldt. Her kan man også supplere med ristede auberginer eller grillet peberfrugt for ekstra fylde og smag.

Vil man lave noget lidt anderledes, kan man prøve mexicansk pita-style. Fyld pitabrødene med krydret oksekød, revet ost, salsa, salat og en skefuld guacamole. Det er som en taco – bare pakket ind i blødt brød. Børnene elsker det, og det kan varieres i det uendelige med bønner, majs, peberfrugt og jalapeños, hvis man er til lidt mere spark.

Tunmousse eller æggesalat i pita er også en hurtig og lækker løsning – perfekt til frokost eller en nem middag. Lidt iceberg, et par skiver tomat, og så en god, hjemmelavet salat med tun eller æg – det er simpelt, men virkelig godt. Det kan forberedes på forhånd og tages med som madpakke på udflugt eller picnic.

Hvis man er til lidt sødere sager, kan man også bruge pitabrød som base for morgenmad eller dessert. Prøv at varme brødet let, fyld det med skiver af banan, lidt peanutbutter og en smule honning – eller flødeost og bær. Det er nemt, hurtigt og overraskende lækkert.

Og lad os ikke glemme, at der findes glutenfri pitabrød, så alle kan være med. Mange glutenfri varianter fås færdigbagte og klar til opvarmning, og de fungerer lige så godt som almindelige pitabrød, når de først er lune og klar til fyld. De kan også nemt bages selv med glutenfri melblanding og lidt tålmodighed.

Uanset om du laver det enkelt med grøntsager og dip, eller går all in med kød, dressing og topping, så er pitabrød en genial måde at lave mad på. Det er fleksibelt, portionsanrettet og sjovt for både børn og voksne at spise. Og det bedste? Man kan bare tage et nyt, når man ikke kan lade være.

akupunkturuniversitetet.dk Blog