KRONISKE SYGDOMME – FORSKNING I SLIDGIGT

Ny forskning fra Aalborg Universitet (AAU) afslører, at dobbelt så mange lider af en kronisk sygdom end hidtil antaget.

Studiet er det første i verden, der kortlægger et helt lands kroniske sygdomme.

Indtil nu har Danske Regioner og Sundhedsstyrelsen officielt vurderet, at cirka hver tredje dansker lider af en kronisk sygdom, men AAU-forskning dokumenterer at to tredjedele af alle over 16 år lider af en kronisk sygdom. 2 tredjedele.

I en rapport citerer Sundhedsstyrelsen, at 80 procent af udgifterne til sundhedsvæsnet går til behandling af kronikere, og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler international handling.

– Der er bred enighed om og evidens for, at kroniske sygdomme er den enkeltstående største fremtidige udfordring for vores sundhedsvæsen. Med studiet og vores nuværende og kommende forskning og satsning på området, er vi med til at tilføje vigtige brikker, der kan få stor betydning for fremtidig prioritering og indsatser.

Slidgigt i knæ – forskning viser lovende resultater

Slidgigt er umulig at helbrede – ifølge lægevidenskaben.

Akupunktur Universitetet har gennemført et mindre forskningsprojekt i behandling af slidgigt med AcuKnee og andre Boel Moderne Akupunktur (BMA) metoder.


Som testmetode anvendtes VAS-test samt den anerkendte Rasch SF 36 test.

Forskningen, der er den første af sin art dokumenterede, at seks ud af syv patienter med slidgigt i knæ opnår en betydelig bedring.

De fleste af forsøgspersonerne blev helt smertefri, mens andre fik reduceret smerterne betydeligt.

Baseret på dataene fra pilotprojektet gennemføres et større forskningsprojekt i løbet af 2023.

Hvordan kan du lære af vores erfaringer?

Akupunktur Universitetet er med mere end 7.000 nuværende og tidligere elever fra over 50 lande, den største og førende akupunktur skole i Europa.

På næste Master Akupunktør uddannelse, lærer eleverne bl.a. at behandle slidgigt og andre kroniske smerter.

Slidgigt – Marlenes historie

Årsagen til slidgigt smerter skal findes i manglende eller stiv ledvæske mellem knoglerne i leddene.

Marlene Munkholm er eliteløber på internationalt niveau i hendes årgang. Hun fik for nogle år siden, på grund af alvorlige smerter i det ene knæ, en scanning af knæet. Den viste, at hun havde kraftig slidgigt, og ved den efterfølgende samtale fortalte lægen hende, at hun aldrig måtte løbe igen. Så besluttede hun sig til et BMA-behandlingsforløb. 

Allerede efter de første par BMA-behandlinger var smerterne næsten væk! 

Efter 4 måneder fik hun en ny scanning, som viste at brusken var næsten 100% genopbygget, og hun fik lov til at løbe igen.

I dag løbetræner hun over 100 km hver uge, og har ingen smerter længere. Hun løber igen maraton og har endda sat flere personlige rekorder siden. Marlene er blandt andet blevet nummer 4 til Europamesterskabet i 10.000 meter løb for 40-44 årige.